Sænker blodtrykket , forebygger diabetes , hjælper til vægttab og mindsker risikoen for tyktarmscancer.
Det lyder næsten for godt til at være sandt men ny forskning viser, at kartoflen faktisk har den egenskab!
Til at begynde med er kartofler naturligt fri for gluten og lavt i kalorier og fedt. Spuds indeholder også mange vigtige næringsstoffer. Der er vitamin B6 for humør og vitamin C for immunitet, plus jern for energi, magnesium til at støtte stærke knogler og kalium for at hjælpe med at regulere blodtrykket. Kartoflers antioxidanter renser endda op for de skader, som frie radikaler forårsager på aldrende celler. Kartoflen kan prale af indeholde lige så mange phytonutrients som spinat og broccoli.
Hvordan kartofler fremmer vægttab
Denne superoverkommelige og let tilgængelige mad hjælper os med at føle os mætte og tilfredse, hvilket hjælper med at fremskynde vægttab, og skindet er en rig kilde til kostfibre, der hjælper med fordøjelsen. Men det er ikke alt. Gastroenterolog William Bulsiewicz, MD, forfatter til Fiber Fueled, siger: “Hvide kartofler er en fremragende kilde til resistent stivelse.” Han taler om en speciel type fiber, der modstår at blive fordøjet, indtil den passerer gennem tyndtarmen, et træk, der vides at øge fedtforbrændingen og vægttabet i 24 timer efter måltidet.
Det faktum, at resistent stivelse flyder gennem tyndtarmen uden ændringer, har en enorm indflydelse på dit mikrobiom, eller de sunde bakterier, der lever i din fordøjelseskanal. Når resistent stivelse kommer ind i tyktarmen, fermenteres den af dine tarmmikrober til kortkædede fedtsyrer, såsom acetat, butyrat og propionat, der understøtter tarm og mikrobioms velvære. Især butyrat har vist sig at have en positiv effekt på tarmen ved at dæmpe inflammation og hjælpe med at forebygge tyktarmskræft. Derudover påvirker butyrat processer i hele kroppen og hjælper med at reducere LDL-kolesterolniveauet og forbedre insulinfunktionen. Insulin spiller selvfølgelig en afgørende rolle i stofskiftet og vægttab. Forskning viser, at man kan sænke insulinet med 57 %, hvis man spiser kun to spuds dagligt.
Et lavt insulin niveau fremmer vægttabet og mindsker risikoen for diabetes og kan behandle en prædiabetes. Endelig indeholder kartofler et næringsstof kaldet proteinasehæmmer 2, som mindsker sult.